Hoe maak ik een lichtplan?
Stel, je moet een complete woning voorzien van binnenverlichting. Je start met een schone lei en misschien wel veel creatieve ideeën. Maar hoe ga je dit aanpakken? Nu kan je meteen driftig op zoek gaan naar allerlei leuk uitziende lampen op internet of je kiest voor een meer systematische aanpak en maakt een eenvoudig lichtplan.
Een goed verlichtingsplan vergt wat voorbereiding en start met de volgende stappen:
- Maak een eenvoudige plattegrond van elke ruimte, het liefst op schaal (bijv. 1:50 of 1:20).
- Maak een lijstje van de activiteiten die per ruimte zullen gaan plaatsvinden.
Een goede verlichting bestaat uit drie onderdelen: basisverlichting, werkverlichting en sfeerverlichting/overige verlichting.
Basisverlichting
Een minimale hoeveelheid licht die in de gehele ruimte aanwezig is. De basisverlichting moet ervoor zorgen dat er geen donkere plekken in de ruimte zijn en het licht moet diffuus van aard zijn. Daarnaast mag het geen verblindingshinder veroorzaken.
Voorbeelden zijn koofverlichting, indirecte verlichting. Deze verlichting moet wel evenredig over de hele ruimte zijn verspreid.
Werkverlichting
De aanbevolen lichtsterkte die nodig is bij een bepaalde arbeid is hier een voorbeeld van. Werkverlichting moet ervoor zorgen dat een bezigheid prettig en veilig uitgevoerd kan worden. Voor bedrijven en instellingen zijn soms wettelijke eisen opgesteld waarin de minimale lichtsterkte staat beschreven.
Voorbeelden van werkverlichting zijn leesverlichting, keukenverlichting, werkplekverlichting, kantoorverlichting. Het licht is meestal diffuus van aard en mag niet te veel hinderlijke schaduwwerking geven.
Sfeerverlichting
Dit type verlichting is decoratief van aard en draagt bij aan een prettige levendige sfeer. Evengoed kan sfeerverlichting de nadruk op iets bevestigen. Schemerlampen zijn hier een voorbeeld van.
Sfeerverlichting mag diffuus zijn maar kan evengoed een stevige schaduwwerking geven.
Voorbeelden van sfeerverlichting zijn schilderijverlichting, objectverlichting, gevelverlichting, verlichte objecten en decoratieve verlichting zoals led strips.
Uitwerking
Als je dit lijstje hebt gemaakt, dan ga je verder met het inplannen van de verlichting per ruimte. Geef aan welk type verlichting je in welke ruimte nodig hebt door na te gaan wat voor activiteiten er in iedere ruimte plaatsvinden.
Als je weet wat voor type verlichting je nodig hebt, maar je twijfelt welke verlichtingsarmaturen daarbij horen, dan kan je contact opnemen met onze lichtadviseur.